top of page

Přestupové kolotoče se letos příliš točit nebudou, ikdyž...

Updated: Feb 2, 2021


Všechny tajenky letošní sezony jsou definitivně rozkryty - pojď se s námi podívat, kdo s kým, čím a kde bude v roce 2021 startovat.





M-Sport

M-Sport odjede letošní sezonu pouze se dvěma vozy, přičemž premiérově pojede s jednou z Fiest WRC britský rodák z Manchesteru Gus Greensmith a o druhý vůz se podělí Teemu Suninen a Adrien Fourmaux. Podle slov Richa Millenera chce tým podpořit ve vývoji Guse Greensmitha, který i s ohledem na testování, zpětnou vazbu a samozřejmě také zisk zkušeností dostal plnou důvěru. V neposlední řadě za Greensmithem stojí movitý otec a finance od něj rozhodně nejsou pro tým k zahození... Ač to pro Teemu Suninena v posledních týdnech nevypadalo vůbec dobře a hrozilo, že jej na tratích rychlostních zkoušek s "wéercéčkem" vůbec neuvidíme, nakonec se jeho manažerovi Timo Jouhkimu podařilo vyjednat alespoň částečný sdílený program, kde tým bude nasazovat Fina na soutěže, kde má největší šanci na úspěch. Suninen navíc pojede s novým spolujezdcem, jelikož po 18 měsíční spolupráci v M-Sportu skončil zkušený matador Jarmo Lehtinen. Podle očekávání se v druhé Fiestě sveze i Adrien Fourmaux, který ve WRC2 vybojoval třetí příčku a neztratil se ani v ERC, kde si připsal vítězství na Rally Islas Canarias. Navíc i za Fourmauxem stojí podpora "olejářů" Yacco společně s francouzskou federací. Mimo několik startů s Fiestou WRC (chcete-li Rally1) bude Francouz startovat i nadále ve WRC2 s tovární Fiestou Rally2.


Na Rallye Monte Carlo sezonu zahájí Greensmith se Suninenem, další schéma střídání zatím M-Sport neupřesnil.


Sestava M-Sportu pro sezonu 2021:

#44 Gus Greensmith / Elliot Edmondson (smlouva do konce sezony 2021)

#3 Teemu Suninen / ??? (7 vybraných podniků)

#23 Adrien Fourmaux / Renaud Jamoul (5 vybraných podniků)

Toyota

Jediným týmem, kde v podstatě není co řešit je letos Toyota, jelikož letošní trio stabilně startujících má platné smlouvy i pro sezonu 2021.

Elfyn Evans i Kalle Rovanperä podepsali dvouletou smlouvu už před touto sezonou, čímž si v roce 2021 "odkroutí" onen druhý rok kontraktu a Sébastien Ogier svým rozhodnutím o odchodu do soutěžáckého důchodu kontrakt také prodloužil o sezonu 2021.

Otázkou je, co zbylé auto/auta. Je téměř jisté, že ve čtvrtém voze na vybraných podnicích opět uvidíme Takamota Katsutu, ale otazník visí ještě nad Jari-Matti Latvalou - ten má u Toyoty ještě jistý příslib do budoucna coby "revanž" za odstoupení ve Švédsku, kde Fina zradila technika. Sestava Toyoty pro sezonu 2021:

#1 Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (smlouva do konce sezony 2021)

#33 Elfyn Evans / Scott Martin (smlouva do konce sezony 2021)

#69 Kalle Rovanperä / Jone Haltunen (smlouva do konce sezony 2021)

#18 Takamoto Katsuta / Daniel Barritt (smlouva do konce sezony 2021)



Hyundai

V týmu šampionů poháru konstruktérů jsou obě sedačky "na plný úvazek" také jasné - Neuvillovi dobíhá rokem 2021 jeho dlouhodobý kontrakt a Ott Tänakmá rovněž dvouletý kontrakt končící po následující sezoně. Ve třetím voze se opět bude střídat Daniel Sordo a Craig Breen. Připomeňme, že Španěl byl ze tří letošních startů dvakrát "na bedně", ale v sezoně 2021 si bude Sordo muset zvyykat na nového spolujezdce, jelikož jeho dosavadního parťáka Carlose del Baría ohlásil coby svého spolujezdce pro svůj program na sezonu 2021 paraguayský mladík "Fau" Zaldivar.

Craig Breen se letos soustředil především na evropský šampionát, kde startoval s Hyundaiem i20 R5 v barvách "pneumatikářů" MRF Tyres, ale dvakrát jej Andrea Adamo posadil i do "wéercéčka" v mistrovství světa. Připomeňme, že irský pilot ve Švédsku skončil sedmý a v Estonsku vybojoval druhou příčku. S jistotou můžeme řící, že v roce 2021 v tovární sestavě neuvidíme Sébastiena Loeba, který sice nevyloučil nějaký občasný start, ale jak všichni víme, Francouz se v roce 2021 chce soustředit především na dálkové soutěže.

Co se týče potencionálních nových jmen, nesmíme opomenout, že zákulisní povídačky nedávno skloňovaly jméno Roberta Kubicy v souvislosti s možným návratem do WRC, ale ten by dostal pravděpodobně možnost spíše za volantem jednoho z vozů 2C Cometition, než v plnohodnotné sestavě továrního týmu. Další jméno, které se může teoreticky nabízet je Jari Huttunen - ten už jednou věřil ve světlé zítřky a posun do "wéercéčka", ale z nadějí a slibů sešlo a finský dravec letos vybojoval titul mistra světa ve WRC3 se soukromým Hyundaiem i20 R5 z dílen Martina Vlčka...


Sestava Hyundaie pro sezonu 2021:

#8 Ott Tänak / Martin Jarveojä (smlouva do konce sezony 2021)

#11 Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (smlouva do konce sezony 2021)

#6 Daniel Sordo / Borja Rozada (vybrané podniky)

#42 Craig Breen / Paul Nagle (vybrané podniky)



Hyundai 2C Comepetition Můžeme se těšit na pokračování tohoto francouzského týmu který mimo jiné vlastní dva Hyundaie i20 Coupe WRC (vozy #15 a #18). V loňském roce se v rámci programu Hyundai Customer Racing junior driver za volantem představil na třech soutěžích mistrovství světa talentovaný Pierre-Louis Loubet a na závěrečné Rally Monza dostal šanci Ole Christian Veiby.

Letos má Loubet v plánu odjet premiérově kompletní sezonu za volantem vozu WRC.

Sestava Hyundai 2C Comeptition pro sezonu 2021:

#7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (smlova do konce sezony 2021)


Saintéloc Racing Stejně tak rychle jako se objevili informace o možnosti "oživení" projektu Citroën C3 WRC s vylepšeným aeropaketem tímto týmem, tak zase tyto zvěsti zmizely a pravděpodobně se nedají očekávat nějaké zásadní novinky, což je pro fanoušky rallysportu rozhodně škoda. Přeci jen spousta velkých jmen je v tuto dobu mimo hru, protože prostě není u koho jet s "novodobým" vozem specifikace WRC



922 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page